Den portugisiska socialistregeringens proposition till nästa års statsbudget offentliggjordes vid midnatt i fredags. Något oväntat inkluderar den inga förändringar av beskattningen av utländska personer med Non Habitual Resident-status (NHR).

Under ett informellt möte med eurozonens finansministrar i Tallinn tidigare i höst öppnade finansminister Mario Centeno för en förändring av beskattningen av inkomster och pensioner för utländska personer med NHR-status. Efter påtryckningar från andra EU-länder, däribland Finland och Sverige, övervägde den portugisiska regeringen att införa en skattesats på 5-10%.

– Utspelet diskuterades flitigt i olika forum bland svenskar som antingen redan flyttat hit eller stod inför beslutet att göra det, säger Björn Jacobsen, franchisetagare för Fastighetsbyrån i Cascais utanför Lissabon.

Något oväntat finns dock inget omnämnande av NHR-skatteordningen i regeringens budgetproposition för 2018. Propositionen kommer nu att läggas fram för parlamentet för beslut den 28 november men vad gäller NHR-status är det osannolikt att en förändring skulle lyftas in av oppositionen.

– NHR och Golden Visa-systemet har spelat en viktig roll för att återuppliva den portugisiska fastighetsmarknaden och ekonomin genom utländska investeringar. Mot bakgrund av detta är det föga troligt att de viktigaste oppositionspartierna PSD och CDS, som dessutom utvecklade NHR-skattesystemet, skulle välja att driva en förändring på detta område, säger Daniel Nilsson, VD för Fastighetsbyrån i Spanien och Portugal.

För svenskar som köper bostad i Portugal är det välkomna nyheter.

– Våra kunder söker i första hand solljuset, vinho verde och fadon. Men de flesta flyttar också till Portugal permanent. Det är ett stort beslut och då är det positivt att det inte kommer några plötsliga förändringar, säger Björn Jacobsen.

Källa: Fastighetsbyrån