Om Portugal

Resmål, nyheter, restips och fakta om Portugal

Bostäder & lägenheter, Mäklare & fastighetsbyråer

Fler och fler svenskar börjar få upp ögonen för boende i Portugal

test
Boende i Portugal

Fastighetsbyrån är Sveriges största mäklare och även Sveriges största mäklare i Spanien. Nu tar företaget klivet in i Portugal och öppnar kontor i Lagos på Algarvekusten. Klimatet, vänlig befolkning och gynnsamma priser och skatteregler gör att landet seglat upp som en utmanare till Spanien.

Franchisetagare på Fastighetsbyråns kontor på Algarvekusten är Christer Hellman som bott i Portugal sedan 1990. Han ser bland annat de gynnsamma skattereglerna som en orsak till de det ökade intresset från svenskar.

– Vi kan se att det finns ett allt större intresse för att köpa fritids- eller permanentboende i Portugal. Enligt en undersökning kan 47 % av de som vill köpa bostad utomlands i hög grad tänka sig Portugal. Det är fler än de som kan tänka sig till exempel Frankrike, Italien och Thailand. Algarvekusten är mest populärt bland svenskarna tack vare det gynnsamma klimatet. Naturligtvis är det värme, sol och bad som lockar allra mest, säger Daniel Nilsson, regionchef för utland på Fastighetsbyrån.

– Det råder inga tvivel om att nordbor och framför allt svenskar har fått upp ögonen för Portugal de senaste åren. En anledning är att det skrivits en hel del om de utmärkta skattevillkoren som svenskar kan få om de bosätter sig i Portugal. En annan är att priserna sjunkit relativt kraftig sedan finanskrisen början. Sedan attraheras svenskarna så klart av klimatet, kulturen och maten. Portugiserna är dessutom väldigt vänliga, öppna för utlänningar och pratar utmärkt engelska, säger Christer Hellman.

Fem frågor till Christer Hellman:

Vad ska man tänka på om man ska köpa bostad i Portugal?
Det är generellt ingen komplicerad process att köpa en bostad i Portugal. Det bästa är att anlita en etablerad mäklare som man känner sig bekväm med. De allra flesta anlitar också en advokat som representant i samband med bostadsköpet. I övrigt ska man så klart utgå från levnadsvanor och noga undersöka vilka områden som passar behoven.

Vilka köper bostad i Portugal?
För svenskar är det ett alternativ till Spanien och många skriver sig i Portugal för de förmånliga skatterna. Fransmännen har liknande skatteavtal som svenskarna och de är nog de som köper mest i nuläget. Engelsmännen har köpt bostäder på Algarve sen 70-talet men varit frånvarande en period. Nu är deras valuta lite på uppgång och de har kommit tillbaka.

Hur har priserna utvecklats de senaste åren?
Prisfallet i samband med finanskrisen drabbade områdena olika. I Lissabonområdet sjönk de med ca 10 %. Här på Algarve pratas det om nedgångar på ca 30 %. Nu har prisnivåerna stabiliserat sig och man kan skönja en mindre uppgång.

Hur är prisnivåerna på Algarvekusten?
Det finns bostäder i alla prislägen. Men en fin 3-rummare med bra läge nära havet kostar ca 200 000 €. En fristående, mindre villa kostar mellan 300 000 och 400 000 €.

Vilka områden i Portugal är populära?
Algarve är mest attraktivt för svenskarna. På Algarvekusten är Lagos mest populärt. Andra orter som drar till sig svenskar är Ferragudo, Carvoeiro och Tavira. Lissabon med områdena runt omkring (Estoril/Cascais) är också relativt populärt. Några köper bostad en bit norr om Lissabon vid kusten som heter Costa da Prata.


  1. Jörgen Hellman

    Hej
    Jag är företagare i Sverige inom dental. Har hört att det är behov av Svensk tandläkare i Algarve regionen. Jag har komplett koncept för att starta klinik. Vintern i Sverige är ju inte det roligaste, så jag har börjat kika på lokal och boende runt Albufeira som jag har besökt tidigare. Önskar med detta meddelande komma i kontakt med någon samarbetspartner eller någon som kann vara mig behjälplig att slippa en Svensk vinter igen. Tack på förhand

    (Trevligt efternamn!!!)

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.