Det finns fler bostäder till salu i Portugal än vad som fanns till salu för ett halvår sedan. Det visar Bovisions utlandsbostadsbarometer för första veckan i september.

–  Svenska köpare vill som regel köpa sin bostad utomlands av en svensk mäklare. Och det är huvudsakligen svenska mäklare som ligger på Bovision. Utbudet av bostäder är ju mångfalt större än det vi visar på Bovision om man exempelvis skulle lägga ut alla objekt som olika länders inhemska mäklare förmedlar, säger Peter Rydås, vd på Bovision.

En betydelsefull fråga för många köpare av bostad utomlands är ofta valutakursen. Då euron exempelvis faller gentemot kronan så medför det ju en nedgång av det landets bostadsmarknad ur ett svenskt perspektiv. Bostaden som är till salu blir något ”billigare”. Under senare år har bostadsmäklarna märkt en tendens till att flera väljer nyproduktion speciellt köpare från de nordiska länderna. Det genuina hittar man dock bland det äldre beståndet och här går det också att fynda.

–  Vi omförhandlar regelbundet de kontrakt vi har med mäklarna. Det innebär att utbudet av bostäder ibland ökar och ibland minskar. Det räcker med att någon mäklare drar sig ur eller gör uppehåll så försvinner objekt och tvärtom, då nya mäklare tillkommer så ökar antalet objekt.

Bovisions genomgång visar att intresset ökat för köp av bostad i Europa. Prisfallet på bostäder i Medelhavsområdet är en förklaring. En annan förklaring kan vara kortare flygresor än till Asien och att världsläget är stabilare.