Elbilstillverkaren Renault och elleverantören Empresa de Electricidade da Madeira samarbetar för att klara övergången till elektrifiering på ön Porto Santo I Portugal.

Det smarta elektriska eco-systemet baseras på fyra nyckelspelare: elbilar, stationär energilagring, smart laddning och ”vehicle-to-grid” (V2G) Med hjälp av V2G, eller ”vehicle to grid”, kan elbilar kopplas upp mot det allmänna elnätet. Det innebär att elbilarnas batterier kan användas för att jämna ut elnätets belastning över dygnet.

Projektet omfattar tre olika faser. Först kommer 20 frivilliga användare i Porto Santo att köra 14 ZOEs och 6 Kangoo Z.E.s för deras vardagliga bruk. Dessa fordon kommer att kunna dra nytta av smart laddning tack vare de 40 anslutna offentliga och privata laddningsställen som upprättats av EEM och Renault på ön. För det andra, i slutet av 2018, kommer fordonen att öka sin interaktion med nätet genom att ge den el under spetstimmar. Förutom att de är smarta laddade, kommer elbilar därför också att fungera som tillfälliga energilagringsenheter.