Att dricka portvin till jul är lika självklart för många som att titta på Kalle Anka klockan 15:00 på julafton. En stor skillnad är dock att Kalle Anka tittar vi numera på året om, medan portvinerna har en enorm ”peak” just kring jul, för att sen ha en mer tillbakadragen roll som dryck under resten av året. Detta är ett klassiskt mönster för portvin i Sverige men tittar vi på andra länder så är portvin mer gångbart året om.

Just portvin är kanske den bästa vintypen att kombinera med chokladdesserter, nötter och mögelostar som Roquefort och Stilton, sådant som vi i Sverige äter året om. Trots detta är portvinerna en juldryck i vårt land. I England samt även i länder som Tyskland och Danmark dricker man portvin året runt, även på restauranger är portvin stort, betydligt större än i Sverige.

För att sprida kunskapen kring portvin och öka intresset för vinstilen lanserar Domaine Wines i samarbete med Portugals mest kända portvinsfamilj Symington’s som tillverkar de välkända portvinsmärkena DOW’s, Smith Woodhouse och WARRE’s några rariteter i små volymer.

På Systembolaget kan man från fredagen den 2 december finna dessa fyra portviner på hyllorna varav några i ytterst begränsad volym:

8055, Smith Woodhouse 10 YO Tawny Port, 199 kr

Vinet finns i Systembolagets ordinarie sortiment över hela landet och kommer under julen att säljas i en snygg trälåda. Fördelen med denna port är att den kan stå öppen i flera veckor då själva stilen Tawny är en stil klarar det fint. Vinet är perfekt att dricka som det är efter maten, till en chokladbit eller till nötiga desserter.

99194, Dow’s Quinta do Bomfim Vintage Port, 349 kr (Lanseras 2/12)

Vinet lanseras om blott 1 600 flaskor i en exklusiv trälåda. När dessa flaskor är slut då är de slut. Detta är ett ofiltrerat portvin som kan lagras i många år men även drickas nu. Vinet kommer från en s.k. Single Quinta, en vingård som heter Quinta do Bomfim som klassas som en av Dourodalens bästa lägen. Vinet avnjuts bäst till en vällagrad bit Roqueforteost med en marmelad på björnbär. Gillar man choklad så prova vinet till en chokladbrownie med rårörda hallon och vispgrädde.

Dagens Industris vinskribent Per Styregård ger Dow’s Quinta do Bomfim Vintage Port 4 DI-loggor av fem möjliga och hela 17,5 poäng (av max 20) i betyg när han recenserade vinet i Dagens Industri på lanseringsdagen 2 december. Per Styregård beskriver vinet så här: ”Perfekt mognad med ett myller av nyanser som påminner om russin, nötter, mandel, kakao, bergamott och torkat apelsinskal.”.

99450, WARRE’s Vintage Port 1980, 999 kr (Lanseras 2/12)

En riktig raritet och från ett mycket bra ”vintageår” som nu 36 år efter skörd är perfekt och mogen för att avnjutas. Detta är kanske en av de bästa julklapparna man kan få om man är född 1980 och är en livsnjutare? 240 flaskor har vi fått tag på så det är en extremt begränsad volym av denna 36-åring som kommer till Systembolaget i december.

90111, Dow’s 20 YO Tawny Port, 449 kr (Lanserades 4/11)

En 20-årig Tawny Port är något riktigt extra när det gäller portvin. Vinet är en blandning av olika årgångar som i snitt har lagrats 20 år på ekfat, vilket gett portvinet en komplex och utvecklad karaktär av torkade frukter, nötter samt kryddor i en oas av smaker. Njut av vinet som det är eller servera det till en pecannötpaj med chokladglass. Vinet finns endast om 600 flaskor på Systembolaget.

Tidningen Allt om Vin gav vinet FYND (högsta betyg) när man recenserade vinet tidigare i år.